Mga

BLOG

TARIM MAKİNALARI VE TEKNOLOJİLERİ

TARIM MAKİNALARI VE TEKNOLOJİLERİ | Mga

Bu yazımda sizlere tarımsal makinalar hakkında yüzeysel birkaç bilgi paylaşacağım.
Tarım makinaları deyince hepinizin aklına ilk olarak traktör, biçerdöver ve hasat makinaları geliyor değil mi? Fakat bu günlerde tarım teknolojilerinin, basınçlı sulama sistemlerinin, dronların, sensörlerin ve hatta robotik çiftçilerin konuşulduğu bu gündemler birçok büyük üreticinin iş gücünü ve risklerini minimuma indirerek üretim kalitelerini arttırıyor.
Tarımda makineleşme ekimi, dikimi, biçimi ve hasat yapmayı hızlandırır ve kolaylaştırır makineleşme aynı zamanda işlerin hızlı olarak yapılmasını sağlar, bu da ekonomik yönden kazanım sağlamaktadır. 

Geleneksel olarak yapılan tarımsal uygulamalar, özellikle büyük alanlarda güç gerektiren uygulamalar olduğundan, güçlü insanların çalışabildiği bir sektörken tarım makinalarıyla her bireyin yapabileceği güç gerektirmeyen bir sektör halini almıştır. Eskiden 10 kişilik bir ailede 10 kişinin de tarlada çalışması gerektiği işleri bugün bir makinayla tek kişi yapabilmektedir. Bu da ailedeki diğer bireylerin farklı sektörlerde çalışmasına olanak tanır. Yine gelişen teknolojiler de dronlar yardımıyla büyük çaplı arazilerde hastalık tespiti yapılabilir. 


Sensörler yardımıyla don uyarıları alınır, sera içlerindeki fazla sıcaklık fazla nem gibi faktörlerde üretici uyarılır ve durumu kontrol altına alınmış olur. Yine büyük ölçülü arazilerde yapılacak ekim-dikimler belli bir standartta olur ve bu da sonraki üretim sürecinde işlerimizi fazlasıyla kolaylaştırır. Bu teknolojilere bir diğer önemli örnek de sulama sistemleridir. Bu sistemler sayesinde var olan kaynak suları daha verimli kullanılır ve bitki gerektiği kadar sulanır. Bu da bitkinin büyümesi ve kaynakların etkin kullanılmasını pozitif yönde etkiler.

Peki siz bu mekanizasyon aletlerini ve üretime destek olan sistemleri tarımsal uygulamalarda nasıl kullanabilirsiniz?

Buna küçük bir örnek verecek olursak; bahçenize küçük bir sera kurabilir, içini çapa makinasıyla sürebilir, damlama sulama sisteminizi kurup bitkilerinizi dikebilir sonrasında bitkinize vereceğiniz bir yaprak gübresini de püskürtmeli bir sırt pompasıyla bitkilerinize homojen bir şekilde püskürtebilirsiniz.


Tarım makinaları ve teknolojileri ziraat fakültelerinde yer alan bir bölümdür. Tarım makinaları ve teknolojileri ile ilgili çalışmalarınızda bu alandan mezun, bu alanda uzmanlaşmış ziraat mühendisleri veya yine bu alanda sahada deneyim kazanmış ziraat teknikerleri ile birlikte ilerlemenizi öneririz.


Bu yazımızda tarım makinaları ile alakalı olarak sizlerle paylaşacaklarım bu kadar. Daha derin ve ayrıntılı bilgiye sahip olmak istiyorsanız yazının sonundaki kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

Kaynak 1

Kaynak 2