Mga

BLOG

ÖRTÜALTI SİSTEMLERİ (SERACILIK )

 ÖRTÜALTI SİSTEMLERİ (SERACILIK ) | Mga

Örtü altı tarım arazisi; iklim ve diğer dış etkenlerin olumsuzluklarını en aza indirmek için cam, naylon veya benzeri malzeme kullanılarak oluşturulan örtüler altında kurulur. Örtü altı tarım arazisi, genellikle dış etkenlerden korunmak için kurulan yerlerdir. İklim ile ilgili çevre koşullarına tamamen veya kısmen bağlı kalmadan gerektiğinde; sıcaklık, nem, ışık ve havalandırma gibi faktörleri optimum düzeyde tutabildiğimiz kontrol edilebilir sistemlerdir.

Peki seracılığın tarımdaki yeri ve önemi nedir? Ve sizler seracılık yapmak isterseniz hangi yolları izlemelisiniz?


Sizlerin de bildiği gibi her üretimin kendine göre riskleri vardır. Fakat tarım sektörü üstü açık bir fabrika gibidir. Çünkü yapacağınız tüm üretim doğayla senkronize ilerler. Ve siz çoğu zaman oluşabilecek riskleri öngöremez, öngörseniz de çoğu zaman müdahale edemezsiniz. İşte tam da bu noktada örtü altı sistemleri yani seracılık üreticinin en büyük kurtarıcısıdır. Çünkü siz bu sistemle, konunun başında da söylediğim gibi çevre faktörlerinden kaynaklı riskleri tamamen ya da kısmen ortadan kaldırabilirsiniz.

Örtü altı sistemlerinin faydalarını sıralayacak olursak; artan çarpık kentleşme sonucu hızla azalan tarım arazilerimizi daha etkin kullanmamızı sağlar. Yeni modern ve katlı sistemlerle daha az alanda daha fazla verim almış oluruz. Hatta topraksız tarımla birlikte bu seraların kurulum alanlarının toprak konusunda tarıma elverişli olma şartı yoktur.


Etkin alan kullanımının yanında seralarda bütün yıl boyunca çeşitli kültür bitkileri ile bunların tohum, fide ve fidanlarını üretmek mümkündür ve çoğunlukla da bu amaçla kullanılır. Çünkü çimlenmeye alınmış ve çimlenip büyümekte olan bir fide ya da fidan aslında yeni doğmuş bir bebek gibidir. Diğer tüm canlılarda olduğu gibi bitkilerde de yeni çimlenen bebek bitki çevre koşullarından daha fazla etkilenir. Bu sebepten fide ya da fidan tarlaya ekileceği zamana kadar sera koşullarında korunur ve belli bir boya geldiğinde yani hazır olduğunda arazideki asıl alanına dikilir. Böylelikle çevrenin olumsuz etkilerine karşı daha dirençli olur.

Elde etmiş olduğunuz fideyi araziye almayıp kendi seranızda üretiminiz için kullandığınızı varsayarsak da; bitkinizi normal zamanından daha önce ekip, hasadınızı da normal zamanından daha geç sonlandıracağınız için ürününüzün pazarda kalma süresini uzatmış olursunuz. Bitkinizin istediği bütün gelişim faktörlerini optimuma en yakın düzeyde tuttuğunuz için alacağınız ürün de daha fazla olacaktır. Bu da birçok üretici için ihracatın yoludur. Ve milli ekonomiye de katkı sağlar.

Bir diğer faydası ise üretimin sürekli devam ediyor olmasıdır. Bu şekilde bünyenizde barındırdığınız teknik elemanlarınız ve işçileriniz sezonluk olarak değil de yıl boyunca seralarda üretime devam edebilmektedir.

Peki bu kadar faydanın yanında seracılığın olumsuz yanları yok mu? 

Olumsuz değilse de üreticiyi en zorlayan kısmı ilk etapta yapılan kurulum harcamalarıdır. Fakat kısa dönem için olumsuz gibi görünse de uzun dönemde çiftçi çabucak harcamasını amorti eder ve daha hızlı kâra geçer.

Bu yazımızda seracılıkla ilgili sizlerle paylaşacaklarım bu kadar. Daha derin ve ayrıntılı bilgiye sahip olmak istiyorsanız yazının sonundaki kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

Kaynak