Mga

BLOG

BİTKİ HASTALIKLARI- BİTKİ KORUMA

BİTKİ HASTALIKLARI- BİTKİ KORUMA | Mga

Bazen siz bitkiyi ne kadar iyi beslerseniz besleyin gerek bitkinin genetik yapısından gerekse çevre koşullarından kaynaklı hastalıklar meydana gelmektedir. Yapmış olduğunuz tarımsal üretimde zarara neden olan ürün verim ve kalitenizi düşüren etmenler sadece hastalıklar ile sınırlı değildir. Yabancı ot ve diğer hayvansal organizmaların da meydana getireceği zararların önlenmesi gerekir. Peki sizin bahçenizde ya da tarımsal üretim alanınızda bu ve benzeri sorunlar ile karşılaştığınızda nasıl bir yol izlemeniz gerekir?

Öncelikle bahçenizi kurarken sertifikalı tohum, fide ve fidan almaya özen göstermelisiniz. Daha sonrasında ise karşılaşacağınız hastalıkları doğru gözlemlemeli ve bilirkişilere danışmalısınız.
Örneğin bir elma bahçeniz var ve ağaçlarınızın yapraklarında bitler var ya da elmanızın üzerinde kara leke var. Bu tarz bir durumda eğer imkanınız varsa alanında uzman bir ziraat mühendisini bahçenize götürüp sorunu yerinde teşhis etmesini sağlamalı ya da üzerinde zararlı gördüğünüz yapraktan ve hastalıklı elmadan birer numune alarak size en yakın il veya ilçe tarım müdürlüğüne gidip bitki koruma bölümünden bir ziraat mühendisine reçetenizi yazdırmalısınız. Reçeteniz ile yetkili zirai ilaç bayisinden ilacınızı alıp belirtilen dozda ve zamanda bitkinize uygulamalısınız.

Ve unutmayın ki kullanacağınız ilaçlar hastalıkları çoğu zaman iyileştirmeyecek sadece diğer bitkilere yayılmasını durduracaktır. Bu sebeple hastalık etmenlere yol açacak uygulamalardan kaçınmalı, koruyucu önlemler alınmalı, doğru ve sistemli planlama yapmalı ve biyoçeşitliliği bozmamaya özen göstermeliyiz.

Bitki koruma ziraat fakültelerinde yer alan bir bölümdür. Bitki hastalık ve zararlılarıyla ilgili çalışmalarınızda bu alandan mezun, bu alanda uzmanlaşmış ziraat mühendisleriyle veya yine bu alanda sahada deneyim kazanmış ziraat teknikerleri ile birlikte ilerlemenizi öneririz.


Bu yazımızda bitki koruma hakkında sizlerle paylaşacaklarım bu kadar. Daha derin ve ayrıntılı bilgiye sahip olmak istiyorsanız yazının sonundaki kaynaklardan yararlanabilirsiniz.


Kaynak