Mga

BLOG

BAHÇE BİTKİLERİ

BAHÇE BİTKİLERİ  | Mga

Bahçe bitkileri; bağ ve bahçelerde çeşitli sebze, meyve, bağcılık ve süs bitkilerinin geleneksel ya da bilimsel yöntemlerle yetiştirilmesi, yetiştirilen bu türlerde yeni türlerin geliştirilmesi ile elde edilen ürünlerden hasat yapılması, bunların korunması, pazarlanması gibi işlemlerin hepsi bahçe bitkilerini kapsar.
Herkesin kendi olanaklarıyla yapabileceği, tarla bitkileri gibi çoğunlukla büyük alanlarda değil küçük alanlarda da yapılabilecek bir tarımdır.

Bahçe bitkileri kendi arasında 4 gruba ayrılır;

Sebze yetiştiriciliği; yaprağı yenilen, gövdesi yenilen,  meyvesi yenilen ve kökü yenen sebzeler.

Meyve yetiştiriciliği; yumuşak çekirdekli meyveler, sert kabuklu meyveler, sert çekirdekli meyveler ve üzümsü meyveler. 

Bağcılık ve Süs bitkileridir.

Aslında her insanın doğrudan ya da dolaylı olarak bahçe bitkileriyle ilişkisi vardır. Nasıl mı? Evinizde küçük bir saksıda yetiştirdiğiniz çiçekten tutunda, bahçenizdeki ağaca kadar sahip olduğunuz bütün bu bitkiler bahçe bitkileridir.

Çoğu zaman diğer tarım ürünlerine nazaran daha az uğraş isteyen, daha geniş sektörlere hitap eden ve katma değeri yüksek ürünlerdir.

Siz de bahçe bitkileri alanında bir üretim yapmak isterseniz balkonunuza alacağınız birkaç saksı ve birkaç sebze fidesiyle işe başlayabilirsiniz :)

Bahçe bitkileri ziraat fakültelerinde yer alan bir bölümdür. Bahçe bitkileriyle ilgili çalışmalarınızda bu alandan mezun bu alanda uzmanlaşmış ziraat mühendisleriyle veya yine bu alanda sahada deneyim kazanmış ziraat teknikerleri ile birlikte ilerlemenizi öneririz.


Bu yazımızda bahçe bitkileri hakkında sizler ile paylaşacaklarım bu kadar. Daha derin ve ayrıntılı bilgiye sahip olmak istiyorsanız yazının sonundaki kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

Kaynak